10 klassiske fejl når danskere etablerer sig i Thailand

Hundredvis eller tusindvis af danske turister er fælles om at begå de samme fejl, når de vil slå sig ned i deres eget nyfundne paradis. Oftest er det følelser, drømme, og ikke mindst håb, som får folk til at sælge alt "Der hjemme", for derefter at investere både følelser og formue i det nye liv i Asien.

 A Th BAHT

Der er enkelte forskelle på de enkelte lande, som turister foretrækker at begå deres livs største fejltagelser i, men generelt er lovene de samme, det samme er risiko og konsekvenser af de fejl som begås.

Her følger en Top 10 over de mest almindelige fejl, udlændinge begår når de vil etablere sig i Asien.

1. Jagter drømmen om at eje fast ejendom. 
Med få undtagelse rundt i Asien, eksempelvis ejerlejligheder i Thailand, kan udlændinge ikke eje fast ejendom som hus med have, landbrugsjord, osv. i de asiatiske lande. Mange forsøger alligevel at omgå det aktuelle lands love, ved at bruge stråmænd, eller købe fast ejendom i den nye lokale hustrus eller kærestes navn. Dels bliver de køb ikke mere lovlige af den grund, dels er der en meget stor risiko for at miste den måske dyrtkøbte ejendom, enten på grund af "hjælpernes" bedrag, eller ved en skilsmisse. I nogle lande i Asien kan jorden leje, mens det er stadig ikke det samme som at have et lovligt skøde. Erkend at du er i et land hvor du ikke kan eje fast ejendom, det kan spare dig for mange penge, og for mange bekymringer.

A Th BAHT

2. Troen på at du kan finde et job. Arbejdsløshed er ofte høj i de asiatiske lande. Og de enkelte lande i regionen får flere og flere veluddannede borgere. De koster oftest brøkdele af, hvad du som vesterlænding, med en levestandard som du har med hjemmefra, forventer. Der e få jobs at finde som sproglærere. Men de er få. Og arbejdsgiverne udnytter at der er mange, som gerne vil have det samme job. Du vil også få brug for en arbejdstilladelse. Den i sig selv er kostbar, og selv om din eventuelle arbejdsgiver lover dig en arbejdstilladelse, er det ofte det løfte, som brydes. Og som derfor skaber problemer. Er du første i et job i Asien uden arbejdstilladelse, er du typisk en kasteløs, som arbejder uden rettigheder. Når ansættelsen for alvor går skævt, og indtægten stopper, begynder mange som en sidste mulighed for dem selv. Var der problemer før, kan der komme endnu større problemer nu.

A Th BAHT

3. Investerer i den forkerte virksomhed. Grunden til at så mange vesterlændinge mislykkes med at drive egen virksomhed i Asien er, at de mangler erfaring og branchekendskab, når de investerer. Der er utroligt mange barer og restauranter, som købes og sælges, og endnu værre, bare lukkes, for at åbne igen med nye investorer, og nye tab. Der er helt sikkert udenlandsk ejede forretninger som virker som gode og veletablerede, men glem ikke det hårde arbejde, som er fundamentet for enhver sukces.

4.  De forkerte bekendtskaber. Mange udlændinge bruger deres fritid, og penge, på barer og i restauranter. Og mange skaber deres venskaber der. Men det at være venner med en som du har mødt i en bar er én ting. Det er noget helt andet at købe fast ejendom, eller etablere virksomheder i deres navn. ja faktisk er det opskriften på en katastrofe.

A Th BAHT

5. Ignorerer den lokale kultur. Mange udlændinge fatter ikke forskellen på deres egen, og den lokale kultur. Ofte ser man udlændinge blive anholdt, dømt og fængslet for forseelser, typisk narko, som myndighederne i deres eget land end ikke ville have løftet et øjenbryn over. De asiatiske lande er oftest meget forskellige fra det, som de selv kommer fra. Der er intet værre end en udlænding / expat, som konstant sammenligner måden ting er klaret der hjemme, med hvordan det fungerer i deres nye land.

6. Undgå at lære sproget
Mange udlændinge sætter sig aldrig ned og lærer sproget der hvor de vil tilbringe kortere eller længere tid. Det er en af de værste fejl du som udlænding kan begå. Nogle asiatiske sprog er forholdsvis nemme at lære. Andre er svære. Uanset hvor meget energi du skal bruge på at lære det lokale sprog, vil du skabe respekt og anerkendelse omkring din person, hvis du lærer at tale sproget. Og som en plusgevinst vil du få mulighed for at skabe nye kontakter, nye venskaber udenfor det ofte betændte "Turistmiljø". Det gælder både når der skal skabes erhvervskontakter, findes venner, eller en ny kæreste/ hustru.

A Th BAHT

7. leveomkostninger i Asien. . Generelt er leveomkostningerne i Asien meget lavere end i dit hjemland. Nogle lande giver tilskud til brændstof. Kød, grøntsager og frugt er billigt, og du kan spise billigt, hos det nærmeste gadekøkken. Det får mange til at tro, at de kan leve meget billigt i Asien. Ofte glemmer de nogle meget vigtige udgifter, når de laver budget. Dit visa skal forlænges. Du skal have en sygeforsikring, som ofte koster en mindre formue, og den bliver ikke billigere som årene går, og du bliver ældre. Importerede varer koster mere end de lokale. Hvis du spiser på dyre restauranter, med vestlig mad, eller køber importerede madvarer, sker der vilde ting med dit budget. Pudsigt nok er der lande i Asien, hvor øl og spiritus er dyre end i det land hvor du kommer fra.

A Th BAHT

8. Lander med det forkerte visa. Mange expats tror at de kan opholde sig i et af de asiatiske lande, og arbejde - eller drive egen virksomhed - med et socialvisa, retirementvisa, osv osv. Men i 99.99 % af tilfældene kan du kun arbejde, hvis du har en arbejdstilladelse.

A Th BAHT

9. Vælger de forkerte rådgivere. Mange udlændinge vælger de forkerte rådgive, når de skal i gang med deres nye liv i deres nyfundne paradis. Debatforums kan være udmærkede til at få en fornemmelse af af, hvor du er, hvad der skal til for at gøre dine drømme til virkelighed, osv. Folk du øder i barer, kan også være fine nok, det samme med din nye kæreste, som typisk kommer fra en fattig familie, hvor ingen har bare været i nærheden af at drive forretning, som kan sammenlignes med det, som du vil skabe. Der er ingen vej udenom, du skal bruge professionel vejledning. det er dyrt, men nødvendigt.

A Th BAHT

10. Glemmer at skabe "normale" lokale kontakter: Det kan være svært at acceptere det faktum, at de fleste expats som slår sig ned i Asien, kun skaber venskaber og kontakter med andre vesterlændinge. men det er ikke desto mindre korrekt. Når man lige undtager kæresten, vennerne i diskoteket, osv. Men hvis du skaber de rigtige lokale kontakter, hos det lokale Junior Chamber, på golfbanen, etc etc, vil det give dig en helt anden platform i dit daglige arbejde. der kan også være fælder der, men at skabe de rigtige lokale kontakter, kan være guld værd. Det handler simpelthen om at finde den rette balance.

Comments