Hvad er det værste ved Bulgarien?

Offentliggjort første gang den 11. juni 2015

"Hvad er det værste ved Bulgarien, bare sig det som det er", spurgte en af
mine bekendte. Jeg sad ved stambordet hos et af de steder, hvor jeg er kommet flere gange om ugen.

Norbert, som er canadier af tysk afstemning, er ret upopulær hos de fleste stamkunder. Han siger det han tænker, med visse begrænsninger. På den måde ligner vi hinanden. Måske er jeg selv ugleset som ham, ikke af alle, men af ignoranterne, som lever på den evige drøm om, at unge kvinder i dyb social nød, elsker dem med stort Æ. Og slet ikke lukker øjnene, og tænker på noget andet, når ​det går hårdt for sig.

Han, og jeg selv, har nogle få gode venner eller bekendte på stedet, og det er rigeligt.
Men tilbage til, vi kan kalde ham Norbert´s spørgsmål. 

”Hvad er det værste ved Bulgarien”?

Mine følelser var underligt blandede, da jeg forsøgte at tænke mig om. Spørgsmålet var relevant, helt bestemt, men Norbert var også den første, af den snes, godt og vel, som jeg havde fortalt, at jeg følte mig tvunget til at få en bedre økonomi, og ikke mindst en (næsten) gratis sygeforsikring.

”Jeg ved det faktisk ikke, hvis jeg skal være ærlig, Norbert. Jeg har ikke tænkt på det på den måde. Jeg har mest fokuseret på det positive, jeg får en meget større pension, fordi jeg flytter indenfor EU, jeg får et dansk sygesikrings bevis som byttes om til et Bulgarsk, og jeg kommer til at bo bedre, for næsten de samme penge.

”Ja men kom nu med det! Hvad er det værste ved Bulgarien”?, forsatte Norbert.
Min hjerne kværnede løs. Hvad var det værste, i mit kommende liv som nybulgarer? ”Jeg er medlem af et dansk bulgarsk diskussionsforum, der har der været enkelte tanker om at det går langsomt hos det offentlige. Men mens danskere kommer ned til et lavt niveau, tror og håber jeg, at jeg kommer lidt op ad stigen. Jeg har den 1. i måneden ventet 3 timer på at sætte penge ind på min webmasters konto. Det døde jeg ikke af”,​ smilede jeg.

Norbert sad lidt uroligt på stolen. Jeg var oplagt for langsom eller for usikker for ham. Så kom jeg i tanke om, hvad det værste i Bulgarien måske kunne blive.

”Nu har jeg det, Norbert. Vinteren. De har vinter i Bulgarien, og selv om jeg bosætter mig i Burgas, 80 km. fra den tyrkiske grænse, falder der faktisk sne der”.

”Men du er ikke fra Bulgarien, du er fra Danmark, er du ikke”? Hvorfor flytter du ikke bare til Danmark. Hvorfor tager du alle de chancer med Bulgarien”?

Jeg smil​ede​. Han er fra Vancouver i det vestlige Canada. Jeg har faktisk været der. Er det virkelig så meget bedre der, at han ikke kan fatte, at jeg ikke skal til Danmark.​ Det var i det mindste ikke hvad jeg så den gang,​

Og han er jo selv her i Cambodja, så hvad?

”Har du prøvet at stå i en kø i et dansk supermarked”?

Om tre dage har jeg 25 års jubilæum som boende og arbejde (på godt og ond) i Asien, og det gange jeg har været i Danmark, har jeg fået det ene kulturchok, efter det andet.

”Er det så slemt”? spurgte Norbert.


Jeg nikkede, og prøvede at tænke på det positive. Ristede løg og remoulade, bare for at tage et par eksempler. Jeg ved fra da jeg var i Bulgarien, at de lavede nogle fantastiske salamier. Hvis ikke kapitalismens mirak​el kemikalier ​har ødelagt deres salamier, kunne bare den trekant, rugbrød, som Lidl sikkert også har, og ristede løg og remoulade være et lille løft op ad. Tror jeg nok.

Samtalen sluttede med, at Norbert ikke følte sig tryg i Cambodja, efter de seneste begivenheder, som jeg måske skriver om senere, og at han havde det bedre i Vietnam, og i Sydamerika. Canada nævnte han ikke med et ord.

Nu bliver det så spændende, hvad der bliver det værste i Bulgarien. For mig.​

Comments

 1. Fandt du nogensinde ud af hvad det værste var, ved Bulgarien ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
 2. He he. Nej ikke rigtigt. Vinteren måske. Jeg kan sige hvad jeg savner ved Cambodja. Markeder. Jeg mangler centrale commercielle steder hvor alt kan fixes uden problemer. Hvor man kan gå fra sted til sted. Jeg synes ikke at maden her, dvs op til en middag til en pris omkring de 8 Lev ( ca. 32 danske kr.) er noget at skrive hjem om. Nu laver jeg al mad selv når jeg skal spise alene, så jeg klarer mig. Mine værste oplevelser har jeg haft med taxichauffører. Langt fra dem alle, men ca 15% af dem.

  ReplyDelete
 3. Spørgsmålet her over giver mig idéen til at skrive om hvad der er det bedste ved Bulgarien, og også ved Cambodja for den sags skyld.

  ReplyDelete
 4. interesant at læse om, jeg har heller ikke boet i Danmark længe nok til at få fuld pension. og pensions alderen sættes hele tiden op, så det har lange udsigter. Jeg vil dog også få pension fra Sverige. Vi har hus og bor billig i Sverige, så håber at kunne bo her om sommeren, og så i asien/Filipinerne Om Vinteren (hvor vi også har bygget hus). Klarede du dig for de kun 3800 kr ? pr måned i mange år? før du flyttede til Bulgarien ?. tak Thomas

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej Thomas. Det var da den amerikanske dollar gik op i vinteren foråret 2015 at det blev helt galt. Man skal være indenfor EU, Canada, Tyrkiet og måske andre lande der er accepteret i mindst seks måneder om året for at få mere end grundbeløbet. Det heldige for mit vedkommende er, at jeg har det meget fint når jeg er i BG. Jeg savner ind i mellem Asien når jeg er her, men det er også omvendt når jeg så endelig er i Asien. Jeg ved ikke om du kan spare op af din pension hvis du lever i Sverige, men det kan jeg her i BG. DBH her fra.

   Delete

Post a Comment